NewsNext Previous

L’IPHES i l’Ajuntament de Bedmar y Garcíez impulsaran activitats de recerca, docència i socialització del Parque Natural de Sierra Mágina

Amb aquesta finalitat avui s’ha signat un conveni marc de col.laboració entre ambdues parts, coincidint amb la visita a l’IPHES-CERCA de l’alcalde d’aquest municipi de la província de Jaén i del responsable de PaleoMágina

 

L’alcalde de Bedmar y Garcíez (província de Jaén), Pablo Ruiz Amezcua, i el director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Robert Sala i Ramos, han signat aquest divendres un conveni general de col·laboració per impulsar conjuntament activitats de recerca, docència i socialització del patrimoni cultural i natural de Sierra Mágina.

Foto 1
Imatge del moment de la signatura del conveni entre l’alcalde de Bedmar y Garcíez i el director de l’IPHES-CERCA. Fotografia de Maria Guillén/IPHES.

 

L’acte ha tingut lloc a la seu de l’IPHES-CERCA coincidint amb la visita que han realitzat el propi alcalde de Bedmar y Garcíez i Marco Antonio Bernal, arqueòleg responsable de la gestió del patrimoni del municipi i de PaleoMágina (Centro de Investigaciones Prehistóricas de Sierra Mágina) a les instal·lacions del centre. Al llarg del recorregut i acompanyats en tot moment pel director de l’IPHES-CERCA, la delegació ha pogut conèixer de primera mà les instal·lacions del centre, accedint a diferents laboratoris i sales de treball, així com intercanviar coneixements amb el personal tècnic i investigador  del centre de recerca situat al Campus Sescelades.

 

Foto 2
L’alcalde de Bedmar y Garcíez, a l'esquerra de la imatge, amb el director de l’IPHES-CERCA i amb l’arqueòleg responsable de la gestió del patrimoni del municipi i de PaleoMágina. Fotografia de Maria Guillén/IPHES.

 

La signatura d’aquest conveni marc formalitza una col·laboració pels propers quatre anys amb l’objectiu d’estrènyer les relacions socials, culturals i científiques entre ambdues institucions, fomentant la cooperació amb l’organització i realització d’accions de recerca, docència i socialització, la participació de personal investigador en els projectes arqueològics realitzats a Sierra Mágina així com en l’organització i participació en conferències, reunions, seminaris, workshops, cursos i pràctiques mitjançant l’intercanvi d’experiències i coneixements, recursos didàctics, infraestructures docents, etc. en aquelles àrees d’interès comú.

 

Foto 2_1
L’alcalde de Bedmar y Garcíez i el responsable PaleoMágina visitant el laboratori de conservació i restauració de l’IPHES-CERCA acompanyats pel seu director. Fotografia de Maria Guillén/IPHES.

 

Per a la realització d’aquest conjunt d’accions, l’Ajuntament de Bedmar y Garcíez facilitarà a través de Paleomágina que personal investigador i/o tècnic de l’IPHES-CERCA formi part dels projectes d’investigació arqueològica que des d’aquest centre es promoguin. 

 

Centre interpretació Paleomágina
Grup de visitants en el centre d’interpretació de Paleomágina, en funcionament des del 2019 i des del 2021 reconegut com a centre UNESCO Andalusia / Cedida Ajuntament de Bedmar

 

La col·laboració establerta en el conveni marc es concretarà mitjançant convenis específics que permetran, anualment, impulsar encara més aquest tipus d’iniciatives i que donaran resposta a l’interès de l’Ajuntament de Bedmar y Garcíez de preservar i socialitzar el seu patrimoni cultural.

Aquesta acció s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats per l'Assemblea General de les Nacions Unides, concretament amb ODS 17 “Aliances per assolir objectius”, ODS 4 “Educació de qualitat” i ODS 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”.