NewsNext Previous

Enllestit el Pla de Màrqueting i Comunicació del futur centre d’Interpretació sobre el Jaciment del Barranc de la Boella, a la Canonja

Aquesta actuació està inclosa dins de l’operació 6 del RIS3cat: “PECT turisTIC en família” un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En el grup de treball pel Pla de Màrqueting i Comunicació del centre han participat tots el agents implicats: l’empresa Los de la Guerrilla, S.L., el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de la Canonja i l’IPHES. El futur centre estarà ubicat al Mas de l’Hort de l’Abeurador, a les afores de la Canonja, amb un fàcil accés des de les vies de comunicació principals. Amb aquesta part de l’actuació s’ha assolit aproximadament el 80% de l’operació.

Il.lustració 1 Mammuthus

Il·lustració 1: representació d'un dels espais del centre: la fauna

L’objectiu és dissenyar un pla director per coordinar tots el agents implicats, i definir la política del model de negoci que dirigirà el futur centre. La intenció és que el centre esdevingui un espai d’interpretació del jaciment, a través d’un espai d’experiència prehistòrica d’alt nivell educatiu. Aquesta oferta pretén incorporar-se a la infraestructura turística de la província a nivell patrimonial, i esdevenir un complement cultural de nivell al turisme familiar, en el que la província ja és un referent.

Recordem que el jaciment de la Boella, de la Canonja, és un jaciment arqueopaleontològic al voltant d’un milió d’anys, i es tracta d’una de les evidències més antigues d’Europa pel que fa a l’arribada dels humans al continent, proporcionant molta informació sobre com era l’entorn del Camp de Tarragona en aquell moment. El jaciment, conegut des de fa quasi 100 anys, està sent excavat anualment, i investigat per l’IPHES des de l’any 2007, sota la direcció dels investigadors Josep Vallverdú i Palmira Saladié. En ell s’han identificat nombroses espècies d’animals com ara mamuts, rinoceronts, hipopòtams, hienes, grans felins i altres animals. S’han recuperat nombroses eines de pedra fabricades pel hominins (sense poder determinar l’espècie ja que no s’han trobat restes humanes). A més, el jaciment és conegut per la presència de grans eines bifacials, grans formats que son l’avantsala del Mode 2 (Acheulià), que s’imposarà a Europa alguns centenars de milers d’anys després. Suposa per tant, un jaciment de gran rellevància a nivell català i europeu.

Il.lustració 2 Mammuthus

Il·lustració 2: representació projectada de l'espai museogràfic

Amb la iniciativa inclosa en el PECT turisTIC en família, es pretén convertir tot l’esforç i la recerca científica en un centre d’interpretació on transferir els resultats a la població, i esdevenir un complement cultural de qualitat per al turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Tot això, combinat en un espai d’experiència prehistòrica on les famílies i visitants, on podran realitzar activitats didàctiques a més de descobrir l’estat actual dels coneixements científics al voltant de l’arribada dels humans al continent europeu.

El públic principal serà el familiar i l’escolar, tot i que l’oferta inclourà continguts i activitats per altres tipus de públic, com ara afeccionats a la prehistòria, associacions culturals, i visitants interessats en el patrimoni de la localitat. A més, el centre serà accessible per a persones amb mobilitat condicionada i amb diversitat sensorial.

El centre gaudirà de l’Hort del Mas de l’Abeurador, un espai arbrat molt acollidor, on s’instal·laran espais diferenciats per a la realització de tallers, demostracions i jocs educatius. L’objectiu és combinar l’espai museogràfic amb el jardí, dedicat a la didàctica i la generació d’experiències educatives i divertides, esperant que esdevingui un pol d’atracció per al turisme cultural de la província.

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”, i en el cas del TurisTIC en família els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que lidera el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (PCiTTO), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

Cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.