Press

NewsNext Previous

L’IPHES reprèn una nova campanya d’excavació en el jaciment del Roc de les Orenetes, a Queralbs

Tarragona, 4 d’agost de 2022. De l’11 al 31 de juliol un equip de l’IPHES-CERCA ha dut a terme una nova campanya d’excavació arqueològica al jaciment del Roc de les Orenetes al terme municipal de Queralbs (Ripollès, Girona).

Foto 1
Imatge dels treballs d’excavació a la cova del Roc de les Orenetes. Foto: Leopoldo Pérez/UV/IPHES-CERCA

 

El jaciment del Roc de les Orenetes és una cova sepulcral situada a 1860 metres sobre el nivell del mar, que va ser utilitzada entre el Calcolític i el Bronze antic (entre els 4.400 i els 4.000 anys abans del present). De fet, es tracta de l’enterrament col.lectiu de major alçada de tot els Pirineus.

Foto 2
La superfície d’excavació de la cova sepulcral del Roc de les Orenetes. Foto: Leopoldo Pérez/UV/IPHES-CERCA

 

La cova va ser descoberta a finals dels anys seixanta del segle passat per en Cisco Coll, veí de Queralbs, però no va ser fins l’agost de 1973 que es va efectuar una intervenció d’urgència. Va ser a càrrec del Grup Grober Xaialsa, una entitat constituïda entre amics de la Vall de Ribes per promoure la socialització de la ciència. Al capdavant d’aquests treballs hi havia Eudald Carbonell, el qual d’aquesta manera va dirigir la seva primera excavació arqueològica. En aquella ocasió també hi participaren en Pere Solà, en Toni i Ramón Busquets.

El descobriment del Roc de les Orenetes en aquelles dates va esdevenir una fita d’interès internacional en el món acadèmic de la Prehistòria Europea perquè al seu interior es va documentar una necròpolis prehistòrica amb gairebé mig centenar d’individus en un estat de conservació excepcional. En aquell moment, els treballs es van centrar en recuperar les restes que es trobaven dipositades en superfície.

Després de més de 50 anys, les excavacions es varen reemprendre novament l’any 2019 i continuen actives a dia d’avui, en aquest cas sota la direcció del mateix Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l’IPHES-CERCA i del Dr. Carles Tornero, investigador adscrit al mateix centre de recerca en el marc del projecte de recerca ARRELS “Arrels prehistòriques de la transhumància a l’Alt Ripollès” del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Foto 3

Detall dels treballs d’excavació a la cova del Roc de les Orenetes on es pot observar la gran quantitat de restes humanes d’entre 4.400 i 4.000 anys d’antiguitat. Foto: Leopoldo Pérez/UV/IPHES-CERCA

 

Els treballs arqueològics actuals estan centrats en continuar amb la realització d’un sondeig en profunditat d’aproximadament 3 metres quadrats i més d’un metre de profunditat per comprovar el potencial de sedimentació d’aquesta cova que fa uns 25 metres quadrats. En les darreres campanyes d’excavació ja s’ha pogut comprovar la magnitud del dipòsit funerari, amb la recuperació de milers de restes humanes així com fragments de recipients ceràmics, objectes de guarniment de bronze i diverses puntes de fletxa.

Foto 4
Punta de fletxa recuperada durant els treballs d’excavació d’aquest mes de juliol al Roc de les Orenetes. Foto: Leopoldo Pérez/UV/IPHES-CERCA

 

Una exposició commemorarà els 50 anys del descobriment del jaciment

Per tal de commemorar els més de 50 anys del seu descobriment, l’IPHES-CERCA i l’ajuntament de Queralbs, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, han organitzat l’exposició “50 anys del Roc de les Orenetes”, la qual romandrà oberta al públic a la Sala Puigmal de Queralbs entre el 5 d’agost i el 4 de setembre. L’acte d’inauguració serà el proper divendres 5 d’agost (a les 18h) i comptarà amb l’assistència del propi Eudald Carbonell així com també de l’equip d’arqueòlegs que van participar en la primera excavació, l’any 1972.

L’exposició, estructurada a partir de tres mòduls, es pretén fer un recorregut històric de la recerca en el jaciment, des de la seva descoberta a finals dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat.

Files: