NewsNext Previous

L’IPHES-CERCA acull una estudiant guanyadora dels Premis Extraordinaris de Batxillerat de Catalunya

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya convoca anualment els Premis Extraordinaris de Batxillerat de Catalunya. Creats l’any 1999, aquests premis pretenen ser un estímul per als alumnes i constitueixen un reconeixement oficial als mèrits per a tots aquells guanyadors i guanyadores que demostren una preparació especial en aquests ensenyaments. En l’edició d’enguany, s’han atorgat fins a 46 premis per a tots aquells participants que han obtingut la puntuació més alta en el conjunt de proves.

D’entre el conjunt d’avantatges que s’atorguen als guardonats, l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) ofereix i organitza una estada curta en un centre de recerca o institució adscrits a l’associació. En aquest sentit, cada premiat/ada pot escollir el centre que més s’ajusti al seu camp d’interès. L’objectiu principal d’aquesta activitat és que l’estudiantat premiat tingui una experiència de pràctica científica, que conegui de primera mà la recerca que es desenvolupa en el centre sel.leccionat i que aquest fet l’ajudi a definir el seu àmbit acadèmic futur.

L’IPHES-CERCA, com a membre de l’ACER, participa en aquesta iniciativa i ofereix aquesta possibilitat d’estada curta per als i les alumnes guanyadores del Premi. Enguany, una d’aquestes estudiants, la Judit Casas, ha gaudit de diverses activitats pràctiques entre els dies 18 i 22 de juliol, principalment a les instal·lacions del nostre centre.

Des de l’IPHES-CERCA, s’han programat un seguit d’activitats, amb les quals la Judit ha pogut experimentar de primera mà algunes de les disciplines i tècniques emprades per a l’estudi de l’evolució humana; acompanyada en tot moment per diferents investigadors i investigadores del centre, ha conegut els diferents laboratoris del centre i ha rebut coneixements de diferents àrees de recerca que es desenvolupen en el centre.

Foto1
La Judit Casas acompanyada del Dr. Juan Luís Fernández Marchena en el laboratori de traceologia i microscòpia de l’IPHES-CERCA.

 

Foto 2
Foto 3
Parlant de zooarqueologia amb la Dra. Patricia Martín (a dalt) i amb la Dra. Maria Joana Gabucio (a baix).


Al llarg d’aquesta setmana, han participat en Miquel Guardiola, responsable d’Educació Científica de l’IPHES-CERCA, el Dr. Juan Luís Fernández Marchena, especialista en traceologia i microscòpia, investigador IPHES-CERCA mitjançant una Ajuda Margarita Salas del Ministerio de Universidades, la Dra. Maria Joana Gabucio, investigadora a l’IPHES-CERCA mitjançant una ajuda Juan de la Cierva Incoporación del MICINN i la Dra. Patricia Martín, investigadora a l’IPHES-CERCA mitjançant un contracte Excelencia Maria de Maeztu de l’Agencia estatal de Investigación,  ambdues especialistes en arqueozoologia i la Dra. Amèlia Bargalló, especialista en tecnologia lítica, investigadora a l’IPHES-CERCA mitjançant  una ajuda  Juan de la Cierva Incorporación del MICINN.

Foto 4
Observant diferents eines de pedra amb la Dra. Amèlia Bargalló, en el laboratori de Tecnologia Lítica de l’IPHES-CERCA.


A més, la Judit ha visitat i participat en una jornada de pràctiques d’excavació en els jaciments de les Coves del Toll i Teixoneres (en el municipi de Moià) aprofitant que aquests dies es desenvolupa la campanya d’excavació programada amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Moià. Acompanyada en tot moment pels directors i directora del projecte, els Dr. Jordi Rosell  (investigador URV-IPHES), el Dr. Florent Rivals (ICREA-IPHES-URV)  i la Dra. Ruth Blasco (investigadora al l’IPHES-CERCA mitjançant ajuda Ramon y Cajal del MICINN) així com amb l’ajuda de la Dra. Anna Rufà, la Judit va gaudir d’una jornada rica amb emocions i coneixements.

Foto 5
A la imatge veiem a la Judit Casas participant a l’excavació en el jaciment de Teixoneres (Moià) juntament amb la Dra. Anna Rufà.


Amb aquest conjunt d’activitats, la Judit Casas ha pogut conèixer de primera mà en què consisteix l’arqueologia experimental, la traceologia i microscòpia, la arqueozoologia, les implicacions cognitives de la fabricació d’eines de pedra i l’excavació d’un jaciment dels darrers neandertals.