NewsNext Previous

Un llibre analitza la importància de conèixer la Prehistòria per entendre la condició humana en el món globalitzat actual

Tarragona, 18 agost 2022 Human Prehistory. Exploring the Past to Understand the Future (Cambridge University Press) és el títol del nou llibre de l’arqueòloga Deborah Barsky, investigadora de l’IPHES-CERCA i professora associada de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Human Prehistory cover
La portada del llibre editat per Cambridge University Press és un detall d'una pintura per l'artista canadenc Sacha Barrette de la seva sèrie d'obres sobre el tema: Homo urbanus (sachaimages@gmail.com).

 

En aquest llibre, Deborah Barsky ofereix una visió general de la prehistòria humana, a partir de la idea que la comprensió del passat llunyà ens pot portar noves perspectives en relació als reptes actuals als quals s’enfronta la nostra espècie i proposa com aquest coneixement pot ser essencial per construir un futur més sostenible per a tota la vida al planeta Terra. Des d’aquest punt de vista, l’autora conta la història apassionant de la evolució humana a través d'exemples actualitzats del registre arqueològic i explica les diferents fases de l’evolució cultural.

Aquest llibre ofereix una oportunitat única per conèixer molts aspectes de la investigació multidisciplinària aplicada a la Prehistòria i explica de manera accessible alguns dels conceptes científics centrals per entendre el camí evolutiu seguit per la nostra espècie a través del temps. La investigadora, especialista en l'estudi de les eines de pedra lítiques, desenvolupa un discurs centrat en la tecnologia com a factor central que defineix el gènere Homo i que ens distingeix de totes les altres formes de vida.

Foto Dr. D. Barsky
L’autora, la Dra. Deborah Brasky amb un exemplar del seu llibre Human Prehistory. Exploring the Past to Understand the Future.

 

Cobrint un ampli ventall cronològic, des dels primers homínins bípedes fins a l'edat dels metalls i més enllà, al llarg de les seves 288 pàgines, el llibre utilitza conceptes desenvolupats a l'arqueologia prehistòrica per abordar una sèrie de qüestions que són fonamentals per definir, no només què significa ser humà, sinó també per entendre millor les relacions que tenim entre nosaltres i amb altres animals, en un món globalitzat.

A mesura que la nostra espècie entra a l'època de l'antropocè, Deborah Barsky mostra com una visió temporal a molt llarg termini proporcionada per la investigació prehistòrica permet comprendre realment com hem arribat a ser qui som. En mirar al passat per trobar respostes als nombrosos problemes que plaguen la societat moderna, es fan clarament visibles tendències interessants en diversos temes com ara: el canvi climàtic, la sobreexplotació dels recursos vegetals i animals, la contaminació del medi ambient, el racisme, la religió institucionalitzada, la revolució digital, les migracions humanes, el terrorisme i la guerra.

Aquest llibre estableix la prehistòria com un pilar central amb el qual enllaçar el passat per entendre el present i per a caminar junts cap un futur més sostenible.

 

Referència:

Barsky, D. 2022. Human Prehistory. Exploring the Past to Understand the Future. Cambridge University Press. 288 p.

 

Teniu més informació sobre aquest llibre a l’enllaç següent:

https://www.cambridge.org/highereducation/books/human-prehistory/C2BF1C924AB66818450CEC514E2B11BD#overview