NewsNext Previous

Publicat el núm.1 del col·leccionable il·lustrat Historias de Atapuerca que ajudarà a difondre els jaciments d’aquesta localitat burgalesa

Aquest nou número ATA-1 està dedicat a explicar com es forma un carst, a l’apertura i reompliment del jaciment de la Gran Dolina i perquè el jaciment es troba actualment tallat. Es pot descarregar gratuïtament a la web www.evoluciona.org/historias-de-atapuerca.

El nou número recentment publicat, ATA-01, està dedicat a explicar una de les qüestions claus per entendre el gran complex arqueològic de la Sierra de Atapuerca (Burgos) com, per exemple, com es van formar bona part dels jaciments arqueopaleotològics que allí es troben. Utilitzant recursos didàctics, com fotografies i il.lustracions, el lector podrà conèixer com es forma un carst i el seu reompliment de sediments posterior, per tal d’entendre com s’identifiquen els diferents nivells arqueopaleotològics situats a l’interior de les coves. pot descarregar gratuïtament a la web www.evoluciona.org/historias-de-atapuerca.

Figura 1
Fig. 1. Portada del Número ATA-01 del col·leccionable Historias de Atapuerca


A finals del s. XIX i principis del segle XX, els treballs de construcció d’un tren miner que va atravessar la muntanya de la Sierra de Atapuerca, va posar al descobert un complex càrstic, bona part emplenat amb sediments, roques i que han conservat restes d’ocupacions humanes de més d’un milió d’anys d’antiguitat. Aquest trau a la muntanya, conegut com a Trinxera del Ferrocarril, és on es localitzen bona part dels jaciments arqueopaleontològics coneguts.

Aquesta particular seqüència geològica no resulta fàcil d’entendre del tot per part dels milers de visitants que passen per la trinxera cada any. Amb aquest número de Historias de Atapuerca, s’intenta explicar de manera molt didàctica i gràfica la seqüència de fets que van portar a que els diferents jaciments s’omplissin i quedessin exposats verticalment avui en dia. A partir del procés de formació del jaciment de la Gran Dolina, el lector entendrà com es varen formar la resta de jaciments.

A través de vinyetes ordenades de més antic fins l’actualitat, el lector podrà comprendre millor com es van formar els diferents nivells arqueopaleontològics de Gran Dolina, des de TD1 a TD10 i el posterior tancament de la cova. Cada vinyeta representa els diferents paisatges, les canviants condicions climàtiques, els animals i humans, i els diferents escenaris que es van succeir en l’entorn immediat del jaciment. A més, dues vinyetes més expliquen el moment del tall en la creació de la via del tren miner i la imatge actual, amb la gran bastida i els treballs arqueològics que duu a terme l’Equip d’Investigadors i Investigadores de Atapuerca.

Figura 2
Fig. 2. Il.lustració del reompliment de sediments i els diferents nivells arqueopaleontològics del jaciment de la Gran Dolina


En aquest col·lacionable, patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i editat per la professora Marina Mosquera de URV-IPHES i Miquel Guardiola de IPHES-CERCA, hi col·laboren tots els membres de l’Equipo de Investigació de Atapuerca (EIA) en l’IPHES-CERCA. Esperem que la sèrie ajudi a difondre els coneixements que proporcionen els jaciments de la Sierra de Atapuerca entre els més joves.

És un col·leccionable amb diversos episodis, en el qual s’hi exposen temes suficientment investigats per oferir al públic juvenil i adult una versió divulgativa de com va ser la vida dels humans i animals en jaciments la Sierra deAtapuerca des de fa 1,4 milions d’anys fins als 4.000 anys. A més, en cada un dels números es presenta una secció anomenada “Els investigad@s d’avui” en el qual es fa una presentació dels membres de l’Equipo de Investigació de Atapuerca (EIA), gràcies als quals avui sabem tantes coses sobre l’evolució humana. En aquest número, aquesta secció anirà dedicada a la Arqueobotànica.

Editat amb molta cura i amb un llenguatge molt entenedor, aquest col·leccionable es recolza amb nombroses fotografies per tal de fer arribar continguts relacionats amb l’evolució humana sempre utilitzant els jaciments de la Sierra d’Atapuerca com a teló de fons. A més, cada número està il·lustrat per l’excepcional artista i arqueòleg Diego Rodríguez-Robredo, el qual ajuda a posar llum sobre els continguts tractats en cada capítol.

Figura 3
Fig. 3. Il.lustració de les ocupacions humanes que varen utilitzar el jaciment de la Gran Dolina


Cada número es pot descarregar gratuïtament a la pàgina web www.evoluciona.org/historias-de-atapuerca. També s’han imprès exemplars en alta qualitat per ser difosos per centres d’ensenyament, en els centres vinculats al “Sistema Atapuerca, Cultura de la Evolución (SACE), i en d’altres institucions interessades.