NewsNext Previous

L’IPHES-CERCA col·labora amb el programa “Descobreix Cambrils”, oferint les seves activitats didàctiques sobre prehistòria

En el marc de la col·laboració establerta amb l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils, l’IPHES-CERCA participa aquest curs 2021-2022 per primera vegada, en el programa educatiu transversal “Descobreix Cambrils”. En concret, portant a terme algunes de les activitats didàctiques, adaptant-les al patrimoni i la història de Cambrils. En concret, a través de la nova proposta “El Cavet, un passat tecnològic”, on es mostren els canvis i avenços tecnològics que es van produir durant el neolític a partir de les troballes fetes al jaciment cambrilenc del Cavet i la fabricació d’eines de pedra prehistòriques.

En el marc doncs del programa “Descobreix Cambrils” coordinat des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, s’ha ofert a tots els centres del municipi la possibilitat de dur a terme aquesta nova activitat que s’adapta als diferents nivells de les escoles i instituts de la ciutat.

Aquesta proposta es va iniciar a Cambrils per primera vegada a l’Escola Mas Clariana on es realitzaren tres sessions, durant el passat mes de novembre, de l’acció ”El Cavet, un passat tecnològic” per a alumnat de 5è i 6è de primària, amb una acollida molt bona per part del jovent i l’equip docent. També el passat 14 de març, es va dur a terme una demostració sobre la prehistòria amb l’alumnat jove de l’UEC en la mateixa seu del Museu d’Història de Cambrils al Molí de les Tres Eres, davant mateix de les restes exposades del jaciment del Cavet.

Miquel Guardiola, Tècnic de Socialització de l’IPHES-CERCA, és el responsable de portar a terme aquestes activitats que permeten al professorat i a l’alumnat saber més sobre com eren les comunitats més antigues documentades al municipi.
Cal recordar que, des de l’any 2005, l’IPHES-CERCA duu a terme excavacions arqueològiques al jaciment del Cavet, al barri del Molí de la Torre de Cambrils, un assentament datat en fa uns 6800 anys, en el neolític antic, caracteritzat per l’existència de sitges destinades a l’emmagatzematge de cereals i un possible fossat defensiu que protegiria el poblat. Aquesta recerca ha comptat amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils i en el marc del conveni de col·laboració que tenen establert. A més, el jaciment s’inclou en el projecte de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquest context, fins a l’actualitat s’han dut a terme 11 campanyes d’excavacions entre el 2005 i el 2011, i del 2015 al 2018. En totes elles s’han ofert diverses activitats de divulgació dirigides tant al públic escolar com a la ciutadania en general.

Foto 1

Foto 2